Voces Layetanas - Reflexions lliures i independents

Que desobeeixi el poble - Torra i els seus no s'arrisquen

Els líders separatistes animen a la desobediència mentre es posen a resguard de les conseqüències legals         
Voces Layetanas
José A. Ruiz 07/10/2019 1193
Ja ho va dir la dona de Torra la mateixa setmana en què la CUP va votar al seu marit com a president de la Generalitat Catalana: "Nosaltres no pensem anar a la presó". I és que la crua realitat de veure a companys de partit jutjats i pròxims a respondre dels seus presumptes actes delictius ha fet de l'estratègia de Quim Torra una barreja de gesticulacions desafiadores en les quals no arriba a trencar-se un plat.
 
Perquè si ens remetem als fets, la major desobediència del delegat de Puigdemont ha estat jugar a treure i penjar la pancarta en la qual es refereix als presumptes colpistes com a "presos polítics". Un joc que sempre acaba amb Torra obeint amb la mà dreta i amb l'esquerra fent que algun amic pengi una altra pancarta diferent però semblant.
 
Ja ho va expressar la portaveu del govern (i humorista involuntària) Meritxell Budó, quan aquesta darrera setmana va manifestar que estaven a favor de la "desobediència civil" però que ells, com a govern, no podien practicar-la.
 
Això, més que un posicionament puntual, sembla una estratègia conjunta que ja ha cridat l'atenció en casos com la proclamació d'Amer, el petit poble (uns 2000 habitants) que va veure néixer a Puigdemont i que desinfecta amb vinagre el terra quan el trepitja Inés Arrimadas. El manifest llegit a la plaça major venia a dir que el poble ja no es considerava part d'Espanya ni estava "sobmès" a la seva sobirania. Una declaració èpica, valenta, arriscada, si mes no fins que van afegir que, en qualsevol cas, "no cometrien cap falta administrativa". Vejam, que res de res.
 
I quin propòsit té tot aquest joc? Segurament el que tots pensem. Volen que, igual que l'1 d'octubre de 2017, sigui "el poble" el que surti al carrer a lliurar la seva lluita. Volen que siguin uns altres els qui es posin sota les porres de la policia, però sobretot que siguin uns altres els que acabin a la presó, perquè la foto de Junqueras en pla pacifista llueix força, però la llibertat val més, i els màrtirs vénen molt bé però ja hi ha suficients.
 
I és amb aquestes cartes amb les quals el govern de Torra prepara la seva "resposta" a la sentència del "procés" (com si una sentència judicial necessités una altra resposta que l'acatament). Perquè l'actual pla de Torra (un cop descartat el simulacre de segrest del Parlament després de ser detinguts els CDR que presumptament anaven a dur-ho a terme) és la "marxa cap a Barcelona", una marxa amb reminiscències de la que va dur a terme Mussolini sobre Roma durant el seu règim feixista, però que el nacionalisme prefereix emparentar amb exemples menys violents, esmentant (es clar) a Ghandi, Mandela i altres líders pacifistes la memòria dels quals desvirtuen amb cada comparació.
 
Només ens queda veure quin seguiment i efectivitat tindrà aquesta marxa, que de ben segur finalitzarà amb un bon setge a la ciutat com no es veu des de 1714. Torra espera que els caminants blancs (o grocs) col·lapsin les vies durant tres dies tallant les comunicacions amb la ciutat, encara que és més que possible que l'autèntic propòsit sigui el mateix que fa dos anys, és a dir: obtenir vistoses fotos de la policia donant pals a tort i a dret per a desallotjar les vies, i així poder plorar davant Europa per la "repressió" ("ens detenen per caminar" podrien dir) mentre els màrtirs del poble s'emporten els pals i les condemnes, cosa amb la que Torra i els seus no pensen carregar.
 
Així que no espereu que Torra arriï la bandera d'Espanya al Palau de la Generalitat, ni que obri les portes de les presons de Lledoners i deixi lliures als presos, ni que surti al balcó a proclamar la República Catalana, perquè ja hi ha suficients polítics a la presó i el nacionalisme no necessita més màrtirs, gràcies.
                   

Voces Layetanas: Articles relacionats