Voces Layetanas - Reflexions lliures i independents

L'esperit de la llei

Ábalos en el Congreso: 16-06-2017 - Marta Jara - es.wikipedia.org
Quan un governant s'enorgulleix de respectar la lletra de la llei per a vulnerar el seu esperit la democràcia perilla         
Voces Layetanas
José A. Ruiz 28/01/2020 210
Després dels resultats negatius del partit socialista de fa dues eleccions generals (és a dir, abans-d'ahir, com qui diu) vaig veure al televisor un home que va comentar el resultat del seu partit amb coherència i sentit comú. Aquell home em va semblar centrat, lògic, honest. El seu nom era Manuel Ábalos, i poques vegades m'he equivocat tant amb algú.
 
Avui aquest mateix polític, ja en el govern i presa de la necessitat de tot polític de defensar les seves actuacions i les del seu partit siguin coherents o no, està lliurat a un malabarisme argumentatiu capaç de fer enrogir de vergonya fins i tot al més despistat.
 
I tot això ve a compte de les seves declaracions respecte a la seva presumpta reunió amb Delcy Rodríguez, la número dos de Nicolás Maduro.
 
Primer tenim el grapat de contradiccions respecte a si la va veure o no. Que si no em vaig reunir amb ella, que si a qui vaig anar a veure és al ministre de turisme veneçolà, Félix Plasència, però la Delcy estava en el mateix avió…
 
Però per si aixó no fos prou, les contradiccions van augmentar en tractar el fet que Delcy Rodriguez té prohibit l'accés a la Unió Europea. Ábalos va insistir vehementment que, en no baixar-se de l'avió, ja que va ser ell qui el va abordar, tècnicament la Delcy no va arribar a posar un peu a la Unió Europea. De fet, la llei sustenta aquest punt.
 
És això excusa perquè el ministre infli el pit d'orgull pel seu exemplar compliment de la llei? Evidentment no. I no entrarem en el tema dels testimonis que afirmen que la diplomàtica veneçolana va anar caminant fins a la sala VIP de l'aeroport. Probablement Ábalos dirà amb el mateix rostre de ciment que la Delcy no ha tocat terra espanyol perquè portava sabates de taló alt.
 
L'autèntic problema és que quan es busquen voltes a la lletra de la llei per a burlar la seva intenció s'està sent deshonest. Quan la Unió Europea va prohibir l'entrada de la ministra de Maduro al seu territori no va ser perquè preferia dur a terme relacions internacionals en els aeroports, ni en iots ancorats en aigües internacionals, sinó perquè es pretenia tancar una porta d'Europa a un representant d'un govern non grat. El comportament de Ábalos (amb el beneplàcit del Govern d'Espanya) és per tant deshonest, en buscar paranys en la llei per a violar el seu esperit. Ja pot felicitar-se, com feia l'Artur Mas cada cop que presumia de la seva "astúcia" en usar els laberints legals en el seu benefici. Guanyar així una jugada és perdre la democràcia.
                   

Voces Layetanas: Articles relacionats