Voces Layetanas - Reflexions lliures i independents

Ètica i Educació

- -
Sense aquestes eines, certs sectors manipulen la indignació ciutadana i la dirigeixen contra els seus adversaris polítics         
Voces Layetanas
Mariano Gomà 16/07/2019 607

S'estan convertint lamentablement en fets quotidians els episodis de violència cap a grups o persones que, per les circumstàncies que siguin, no procedeixen com alguns volen imposar. La Sra. Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, a la qual no jutjaré en aquest article, va ser objecte d'insults, crits, accions violentes i d'altres actuacions que haguessin estat potser incontrolablement violentes si no hagués mediat l'acció dels cossos de seguretat. Paradoxalment, es va declarar desolada per haver patit aquesta violència, amb llagrimeta i tot, potser havent ja oblidat anys enrere quan ella capitanejava les accions violentes de caràcter semblant des de l'altre costat.

Dirigents del Partit Popular van ser literalment agredits a la Universitat per comandos violents encaputxats (cosa a la qual a Catalunya ja estem acostumats) per anar simplement a manifestar verbalment la seva ideologia política de forma pacífica en campanya electoral.
 
Fa uns dies dirigents i representants de Ciutadans, que tristament també saben el que és patir agressions, van ser objecte d'un atac multitudinari de gent violenta que els va llançar orinis i tot tipus d'objectes vexatoris i, si no hagués mediat de nou la força de seguretat, la violència hagués arribat no se sap on. I això últim va ser en els actes commemoratius de l'orgull gai.
 
ÈTICA.- Conjunt de costums i normes que dirigeixen o valoren el comportament humà en una comunitat.
 
EDUCACIÓ.- Pautes mínimes de comportament social que ens permeten conviure en col·lectivitat.
 
No crec necessari insistir que els episodis que estem vivint a Espanya presenten total absència d'ètica i educació per part dels violents, la missió dels quals és rebentar qualsevol acte de convivència. No puc creure que als col·lectius de gais, lesbianes, transsexuals, homosexuals, binaris i altres hagem de considerar-los gent sense el més elemental sentit de l'ètica i l'educació, ni tampoc als grups independentistes o estudiants universitaris, perquè si fos així el drama del nostre país seria irrecuperable i amb tota seguretat acabaria malament, com ja Espanya va tenir ocasió de comprovar en 1936, per la qual cosa crec que hem de fer una certa reflexió sobre el tema.
 
És comprensible la celebració de l'orgull dels col·lectius menyspreats, enfosquits, insultats i arraconats durant dècades o segles, d'igual forma que és comprensible que puguin manifestar la seva condició sense complexos, però les figures estrafolàries, ridícules i grotesques que vam veure no crec que es corresponguin amb el conjunt. No és veritat senyor Marlaska, senyor Iceta, senyor Vila o senyor Collboni per citar alguns exemples? I suposo que tan sols gent sense ètica ni educació van ser capaces d'insultar, orinar-se o llançar objectes amb odi irrefrenable als qui no pensen com ells.
 
El mateix podríem dir dels violents universitaris encaputxats, perquè si tots els estudiants anessin així, quines futures generacions professionals tindriem a Espanya. I què dir dels violents radicals secessionistes, l'odi dels quals els indueix a esgargamellar-se en insults cap a unes persones que fa un temps estaven en el seu mateix bàndol i ara pels atzars de la política es troben més o menys en el contrari.
 
Doncs a tots aquests col·lectius voldria dir-los des d'aquí que, o dominen als seus violents radicals en les seves festes, respectant l'obertura social i el marc de convivència, o la societat pot donar-los l'esquena com a pagament per la seva violència.
 
Voldria acabar apel·lant a l'Ètica i l'Educació com a base del respecte a la societat en general i a la pacífica convivència, sent responsabilitat de tots i sobretot dels dirigents el control de les faccions extremistes. No dubtem que si nosaltres no trobem el secret de poder conviure, ens el trobaran uns altres, també amb altres mètodes i solucions.
 
I quín nom té això?

 

                   

Voces Layetanas: Articles relacionats