Voces Layetanas - Reflexions lliures i independents

El presumpte pla de Torra: Que els CDR li "apretessin" a ell

Algunes hipòtesis indiquen que Torra va maniobrar perquè les seves CDR el "pressionessin" per a declarar la independència         
Voces Layetanas
José A. Ruiz 29/09/2019 635

No podem oblidar en cap moment que ens movem en el terreny de les hipòtesis i que és més necessària que mai la paraula "presumptament" (encara que el nacionalisme sembla desconèixer-la quan acusa de "muntatge" al govern espanyol).

I és en aquest terreny, el de la hipòtesi més debatuda, en el qual es perfila un pla molt nítid. Si cal creure la versió d'un dels detinguts en l'operació "Judes", el president de la Generalitat, Quim Torra, estaria al corrent almenys d'una de les operacions del ERT (Equip de Resposta Tàctica) dels CDR: L'ocupació i segrest del Parlament de Catalunya durant diversos dies. De fet el detingut hauria declarat que el propi Torra facilitaria l'entrada del grup al Parlament, com aparentment el president va fer aquest divendres amb diversos activistes nacionalistes que van penjat una segona pancarta en el balcó de la Generalitat després d'acatar ell l'ordre judicial i manar despenjar la primera amb el llaç groc.
 
Evidentment que un dels detinguts hagi dit "em van explicar que Torra estava al corrent i ens facilitaria l'entrada" no és una prova de res, però sí una declaració molt preocupant. I si la declaració ve reforçada pel fet que el president Torra si que va arribar a reunir-se amb un altre dels integrants del ERT en dates recents, doncs la cosa preocupa molt més.
 
Dit això insistiré de nou que els mitjans de comunicació hem d'actuar ara més que mai amb responsabilitat. La portada de l'ABC del dia 28 titula "TORRA VA PLANEJAR AMB ELS CDR PRENDRE EL PARLAMENT DESPRÉS DE LA SENTÈNCIA DEL 1-O" així, en majúscules. Ho sento, però no sent un fet provat i demostrat cap mitjà seriós pot sortir al carrer amb aquesta portada. És cert que sota el títol, en lletra més petita, es matisa "Un dels detinguts acusats de terrorisme confessa al jutge.." però això no esmena el fet. Això no s'ha de fer, perquè posa el periodisme a l'altura d'aquestes publicitats online buscadoras de clicks del tipus de "Intenta no cridar quan vegis com ha canviat tal o tal altre artista". La premsa seriosa no pot caure en això. El "presumptament" o "aparentment" són obligats, fins i tot en el titular.
 
Per descomptat això no pot fer-nos oblidar la cada cop més preocupant defensa a ultrança que tots els partits nacionalistes (i també els autodenominats "comuns", per a la seva pròpia vergonya) duen a terme, sense cap prova, sobre uns detinguts que no ho han estat fins que les proves contra ells i el risc que suposaven han estat tán evidents que no se'ls podia deixar en llibertat (i aquí també afegiré que presumptament). Ni encara després de confessar dos dels detinguts els seus plans la massa acrítica ha deixat de ser-ho. Als carrers els nacionalistes demanen, o millor: "exigeixen" la seva llibertat immediata. Els reivindiquen amb foc, amb petards. Després de diversos dies d'intentar justificar-los (que si només tenien "un sac i una olla", que si eren "petards per als correfocs", que si "no pensaven causar morts") ja no es molesten a intentar defensar la seva innocència. Ja no escolten a les forces de la llei, ni a les (poques) personalitats que aquest cap de setmana han demanat calma i prudéncia. Per no escoltar, no escolten ni als propis CDR detinguts. Simplement els volen al carrer, encara que siguin culpables, encara que tinguin bombes i encara que anessin a fer-les esclatar contra infraestructures catalanes. Mentre alguns manifestants encara repeteixen que són "radicalment democràtics", ja tots demostren estar definitivament a l'altre costat de la democràcia, és a dir, on aquesta ja no existeix.
 
I parlant d'eslògans, ja es barregen el "Son innocents" amb el "Llibertat presos polítics" amb el "P**a Espanya", amb el "Pim, pam, pum, que no quedi ni un!", amb el "Morin els Borbons" i amb el "Ho tornarem a fer!" (que pel que sembla ha de referir-se a l'aixecament popular). Aquest galimaties reivindicatiu només ens deixa clara una cosa: Encara no se sap si Torra tenia un pla perquè els CDR li "apretessin" a ell i així poder declarar la independència, el que sí que és evident és que mai va tenir un pla per si tot es descobria abans d'hora.
 
Ara posem-nos en la hipotètica situació que Torra fos innocent. Que dimonis!, posem-nos en la inversemblant situació que els CDR i els seus "Equips de Resposta Tàctica" fossin noiets innocents preparant un "correfoc" per a les festes del poble. Tot i que fos aquest el cas, la irada resposta de Torra continuaria sent una bomba incendiària intentant capitalitzar un incident per a convertir-lo en un esclat social.
 
Per que en el moment actual el nacionalisme que surt al carrer, atiat pels seus líders, és simple ràbia sense eslògan, sense direcció, sense propòsit. L'absurd negacionisme de Quim Torra, que es nega a condemnar qualsevol possible violència afirmant que "no pot condemnar-se alló que no existeix", està provocant una fugida cap endavant que només pot perjudicar-nos a tots. Una irresponsable "crida" a l'odi a "l'enemic" i a la insurrecció als carrers. La "tardor calenta" promèsa.  Un conflicte inflamat al punt màxim que difícilment se solucionarà tret que arribin a celebrar-se unes eleccions autonòmiques catalanes a les quals el suport al nacionalisme retrocedeixi, com és previsible, castigant definitivament aquesta deriva totalitària.
 
Perquè a data d'avui el nacionalisme català ha abandonat la democràcia i es prepara per a l'enfrontament civil.
                   

Voces Layetanas: Articles relacionats