L'independentisme s'ha tornat violent, excloent i antieuropeu segons el Washington Post.

- -
El prestigiós rotatiu publica un estudi en el qual analitza l'evolució del nacionalisme català des de 2014.         
Noticias
José A. Ruiz 17/12/2019 726
El diari més antic de Washington ha publicat recentment les conclusions d'un estudi que ha estat duent a terme des de l'any 2014. En aquest estudi, realitzat amb el suport del consorci Artis International, els investigadors han realitzat entrevistes a catalans i a líders polítics de totes dues faccions del conflicte independentista a Catalunya, i la comparació entre les respostes obtingudes en 2014 amb les obtingudes en 2019 els ha servit per a traçar l'evolució del moviment secessionista al llarg d'aquests cinc anys.
 
Resumim algunes de les conclusions extretes de l'estudi:
 
* Major suport a la violència contra el govern. L'independentisme ha passat d'una actitud pacifista a donar suport a la violència política. Al principi de l'estudi la majoria d'independentistes rebutjaven la violència, mentre que ara una majoria accepta "cert grau" de violència contra la policia.
* Polarització de les identitats. Inicialment les identitats Catalana i Espanyola se superposaven en gran quantitat de catalans que no tenien problema a assumir ambdues. Ara els moderats es van passant als extrems i molts han passat a considerar-se "només catalans" o "només espanyols".
* Antieuropeisme. Inicialment els nacionalistes es declaraven pro europeus i confiaven que les institucions europees avalessin les seves reclamacions o si mes no "mediessin" entre ells i el govern d'Espanya. Actualment com més independentista és un individu, menys europeu se sent, probablement per que la Unió Europea, dins del marc legal, ha tractat l'assumpte com un problema intern d'Espanya, en lloc de donar-los suport.
* Exclusió. En 2014 els independentistes posaven als immigrants com a exemple per a demostrar que el seu moviment era inclusiu. Des de llavors els nacionalistes han restringit la seva definició de qui és català, amb la idea que la catalanitat està "en la seva sang". El diari esmenta que com més independentista és un individu, més excloent es torna, i afirma que els independentistes s'han tornat més "tribals", amb un sentit d'identitat més estret.
 
A més de detallar els punts exposats, l'article esmenta les sentències del "procés" com un important punt d'inflexió en aquests canvis en el caràcter nacionalista. Apunta com a causes a la falta de solució del "conflicte" per part del govern d'Espanya i de la Unió Europea, i afirma que el nacionalisme català "ha danyat la democràcia a Espanya".
 
Segons els periodistes que signen l'article, altres conseqüències de la radicalització del nacionalisme són: la fragmentació dels partits independentistes, l'auge de l'extrema dreta i la polarització que fa que els partits tinguin dificultats per a formar coalicions malgrat els intents dels partits més centristes.

 

                   

Onda Layetana Noticies: Articles relacionats