La líder dels nacionalistes d'Escòcia considera al "procés" català il·legal i il·legítim

Nicola Sturgeon en Abril de 2016 - Kenneth Halley - es.wikipedia.org
Nicola Sturgeon refusa equiparar la causa escocesa amb la catalana, a la qual posa com a exemple del que no cal fer         
Noticias
José A. Ruiz 05/02/2020 2316

Una de les declaracions més esperades després de la proclamació del Brexit va ser la de la primera ministra Escòcia, Nicola Sturgeon, líder del Partit Nacionalista Escocès. Atès que Escòcia va votar majoritàriament romandre a la Unió Europea i el Brexit els ha tret d'ella en contra d'aquesta voluntat, Sturgeon ha demanat poder celebrar un nou referèndum i ha expressat la seva irrenunciable voluntat d'independitzar-se.

En la seva al·locució, Sturgeon s'ha referit al procés Català, al qual ha volgut posar com a exemple del que no s'ha de fer.
 
"El moviment independentista català ens ensenya que un procés sense legalitat ni legitimitat no aconsegueix la independència".
 
És una opinió que ja hem sentit abans entre les files del nacionalisme Escocès. Malgrat les enormes diferències entre tots dos casos (Escòcia sí que va anar prèviament un país independent i la legalitat britànica sí que contemplava un eventual referèndum d'independència) en els inicis del "procés" català els nacionalismes europeus seguien amb interès els passos de Mas i Puigdemont fins que els líders nacionalistes van abraçar la unilateralitat, moment en el qual els propis nacionalistes escocesos van començar a qüestionar els mètodes del nacionalisme català.
 
Que el procés Català no hagi respectat la legalitat no és alguna cosa que discuteixin ni tan sols els líders del nacionalisme, que han fet de la desobediència la seva bandera i que tenen com un dels seus lemes "Hem de desobeir les lleis injustes", assumint com a inspiració els rols de Rosa Parks o Martin Luther King.
 
No obstant això que s'acusi el "procés" de "il·legítim" no sols al·ludeix a la part que l'estat de dret pot jutjar, això és, a la legalitat, sinó a aquella part que només podria ser jutjada si el procés hagués estat legal, i aquesta és la que evidencia que el referèndum no es va organitzar de manera que pogués conèixer-se fefaentment la voluntat dels ciutadans de Catalunya. Una votació sense marc legal (no es va ajustar als requisits del comitè de Venècia ni a les directrius del propi Comitè de Garanties Estatutàries que el nacionalisme havia creat a aquest efecte) en el qual la majoria de Catalans van decidir no votar (fins i tot prenent com a certes les xifres del nacionalisme) en el qual només una part va organitzar, va executar, va votar i va comptabilitzar i en el qual es van detectar més de 80 municipis amb més sís que habitants, urnes que arribaven plenes als col·legis de votació, gent que votava diverses vegades...
 
El fet és que les imatges de violència policial profusament difoses pels mitjans nacionalistes catalans (que es van fer créixer amb abundants fake news) encara perduren en la memòria dels europeus, però no han aconseguit fer oblidar que el xoc va ser produït per l'acció unilateral d'uns líders nacionalistes que van utilitzar a la gent com a peons d'una escalada creixent de la qual avui només queden imatges dels carrers de Barcelona en flames.
 
Els moviments nacionalistes Europeus estan buscant aquest "momentum" que els permeti aliar-se en un front comú que doni lloc als nous estats que busquen, però el nacionalisme català no marca el camí, sinó que en casos com el d'Escòcia, està sent mostrat com un exemple del mal procedir.
                   

Onda Layetana Noticies: Articles relacionats