Dos anys de l'intent de cop d'Estat

El 6 y 7 de setembre de 2017 es van promulgar les lleis totalitàries que van iniciar l'intent de cop d'estat         
Noticias
José A. Ruiz 06/09/2019 731
El nacionalisme català dedica grans esforços a santificar la data de l'1 d'Octubre de 2017 com el dia del desafiament a l'estat, origen de la macrocausa del procés secessionista i exemple visual de "repressió sobre un moviment pacífic". Tot i això, l'intent de cop d'estat es va executar en tres temps: Primer mitjançant la promulgació de les lleis totalitàries els dies 6 i 7 de setembre de 2017, després mitjançant l'esmentada i exaltada escenificació de l'1 d'Octubre del mateix any, i finalment mitjançant la declaració unilateral d'independència del 10 d'octubre de 2017. Curiosament aquesta última data no ha quedat majoritàriament en el record dels nacionalistes catalans, sent substituïda per l'èpica visual de l'1 d'octubre, mentre que els constitucionalistes no obliden el 6 i 7 de setembre. El 10 d'octubre, dia de la declaració unilateral d'independència, tot i la por i la il·lusió que van experimentar els catalans d'un i l’altre bàndol, no va ser més que una "tocata i fuga” que va causar més vergonya que orgull entre el nacionalisme.
 
Però tornem a l'efemèride que ens ocupa i constatem el per què els dies 6 i 7 es va donar el cop més fort dels tres que es van propinar contra la democràcia.
 
En primer lloc, aquests dies es van vulnerar els drets de la oposició. En unes sessions caòtiques i desesperades, el nacionalisme va retorçar primer i es va saltar després les seves pròpies lleis per a impedir l'acció legítima de l'oposició. Molts parlen de "vulnerar el dret de les minories", però això no és completament cert. Aquells dies la minoria parlamentària representava a la majoria de votants, és a dir, al 53% dels catalans, mentre que la majoria parlamentària que imposava la seva voluntat saltant-se les seves pròpies lleis només representava al 47% del "poble català". Per tant no es van vulnerar els drets de les minories. Es van vulnerar els drets de la majoria dels ciutadans de Catalunya.
 
En segon lloc, es van redactar unes "lleis de desconnexió" totalitàries. I aquesta no és una paraula que hagi de fer-se servir a la lleugera. Tres punts clau demostren sense cap dubte el caràcter totalitari d'aquestes lleis.
 
1r. Es va declarar una nova legislació catalana "que no tindria per sobre de si cap altra llei". Una legislació que no es sotmetria a cap altra. Ni a l'Estatut de Catalunya, ni a la constitució Espanyola, ni a les Resolucions de la ONU, ni a la mateixa Carta dels Drets Humans. No hi havia llei, ni humana ni divina, que pogués contradir una coma del que s'acordés en el parlament català. Cal ressaltar que aquest punt és gairebé un calc de la "llei habilitant" amb la qual va cimentar el seu poder Hitler quan va passar de ser un representant triat democràticament a un líder totalitari amb poders absoluts.
 
2n. Es va suprimir la separació de poders. No de forma tán evident com en el punt anterior, però amb efectes indiscutibles. Es van establir els percentatges de votació en l'elecció dels jutges entre els diferents organismes de manera que la suma dels vots sempre concedís una còmoda majoria absoluta permanent al president de la Generalitat. En la pràctica, si el cop hagués prosperat, Carles Puigdemont hagués pogut nomenar i destituir els jutges catalans a voluntat.
 
3r. Els delictes dels afins al nou règim es podien perdonar per llei. Per a això es contemplava una llei amb la qual es podia indultar a qualsevol nacionalista al·legant "serveis al país". Sense més requisits.
 
Podríem desenvolupar aquests punts i molts altres mes, com que el nou règim nacionalista pretenia il·legalitzar els partits que qüestionessin la nova constitució o volguessin promoure la divisió de Catalunya (una llei que existeix en la constitució alemanya i que si existís en l'espanyola significaria la il·legalització immediata dels partits nacionalistes) però amb el descrit aquí basta i sobra per a entendre per què aquests dies, que el nacionalisme ara s'esforça a oblidar, són els que constitueixen, més enllà de tot dubte, un perillós cop a les mateixes bases de la democràcia.
                   

Onda Layetana Noticies: Articles relacionats
Si. Estic assenyalant aquest botó
Prem el botó per a escoltar-nos

Descarrega una APP per a escoltar-nos en el teu mòbil