Bildu i ERC aposten per Sanchez per a assolir els seus objectius

- -
Mai abans les formacions de Otegui i Junqueras havien donat suport així a un president espanyol         
Noticias
José A. Ruiz 07/01/2020 549
La investidura de Pedro Sanchez podria fracassar només amb què un vot canviï de sentit, i això ha portat Bildu a posicionar-se a favor de l'encara president en funcions. El suport del partit de Otegui es va concretar en un comunicat efectuat ahir en el qual van afirmar que davant la possibilitat que algun diputat socialista o d'un altre partit pogués canviar d'opinió la formació independentista podria votar SI a Sánchez. Un suport sense precedents per part d'una formació que es nodreix de ex-membres d'ETA i que no condemna el terrorisme (Otegui tan sols demanava disculpes per si havien causat més dolor "del que tenien dret a causar"). L'objectiu de Bildu és el mateix que el de l'extinta formació terrorista: aconseguir la secessió del País Basc i Navarra.
 
I a última hora Esquerra Republicana ha deixat caure que podria fer el mateix: Donaran suport explícitament a Pedro Sánchez a canvi d'una consulta només a Catalunya.
 
La sessió plenària d'ahir va ser crispada, amb les formacions constitucionalistes demanant "dignitat" als parlamentaris socialistes i amb la portaveu de Bildu qualificant al Rei Felip VI de "autoritari", en una sèrie de desqualificacions al monarca davant les quals ni Sánchez ni la resta de socialistes va respondre, enquadrant-les en la "llibertat d'expressió". Mentrestant al carrer se succeïen manifestacions contra els pactes de Sánchez amb Esquerra sota lemes com "amb Esquerra No".
 
La formació nacionalista catalana, per la seva part, manté la seva posició malgrat les crítiques de Puigdemont, ja eurodiputat, que es troba en una posició molt incòmoda, ja que se li acaben les excuses per a criticar per "feble" un acord al que fins i tot Bildu dóna suport. Els nacionalistes d'ERC justifiquen el seu suport a Pedro Sanchez amb l'argument que el pacte amb els socialistes farà possible una consulta en la qual només participin els catalans, i insisteixen que la seva meta continua sent la "autodeterminació".
 
El desenllaç es coneixerà en poques hores, però el que sí ha quedat clar és que els moviments nacionalistes basc i català confien en Pedro Sánchez com l'única opció que pot fer possible la secessió dels seus respectius territoris. El suport de Sanchez als raonaments nacionalistes és inèdit en un president espanyol, per la qual cosa no deixaran passar aquesta oportunitat de complir els objectius que una vegada van defensar mitjançant mitjans no democràtics.
                   

Onda Layetana Noticies: Articles relacionats