"Represàlies a Cuixart.." o quan els grans mitjans no contrasten les seves notícies

- -
Comprovem com La Vanguardia atribueix a un informe del Consell d'Europa represàlies i vexacions que no apareixen en aquest         
Voces Layetanas
José A. Ruiz 23/04/2021 3990
Avui m'han reenviat un extracte d'un article de fa ja uns dies. Un article molt dur referent a un demolidor informe sobre les penoses condicions de l'empresonament de l'activista independentista Jordi Cuixart, en el qual el Consell d'Europa dictamina que pateix "represàlies i intimidacions", que està tancat en la seva cel·la 23 hores al dia, que la seva situació s'empitjora per la pandèmia, que és un defensor dels drets humans i que el seu judici va ser un judici polític.
Evidentment aquest article em va alertar. Realment és tan greu la situació de Cuixart? Són aquestes les paraules textuals de l'informe del Consell Europeu?
Investiguem-ho.
El primer pas és buscar l'article en línia. En efecte, arribem a la publicació de La Vanguardia. El que m'han enviat no és un fake, és part d'un article real, encara que per a la meva decepció no inclou cap enllaç a l'informe ni cap transcripció d'aquest, de fet no figura ni el nom de l'informe. La Vanguardia afegeix: "Cuixart és l'únic defensor dels drets humans de la Unió Europea que surt a l'informe.." Recordem que Cuixart és juntament amb el Jordi Sanchez un dels dos convocants del setge als jutjats de Via Layetana i segons un informe Amnistia Internacional "sembla ser que el seu objectiu era obstaculitzar l'acció policial i això ha d'investigar-se", encara que aquí apareix com a "defensor dels drets humans". En fi. Busco al signant de l'article. La seva críptica denominació és "AGÈNCIES". Vegem quina agència ho ha publicat.
Busco el titular en Google i comprovo que és un curta-pega d'un article d'Europa Press. Ni tan sols s'han molestat a canviar el titular, doncs és el mateix. Llegim aquest article.
El comunicat d'Europa Press és igual d'alarmant. Segons la relatora del Consell d'Europa Alexandra Louis, Cuixart pateix "represàlies i intimidació", les condicions del seu tancament empitjoren pel tema del Covid.. el mateix. Ha de ser cert, doncs. A més està entre cometes, així que ha de ser un extracte literal de l'informe. Ah! I també ve el nom de l'informe: 'Situació dels defensors dels drets humans en els Estats membres del Consell d'Europa'. Curiosament no s'esmenta aquesta cridanera frase de La Vanguardia que diu que Cuixart "és l'únic defensor dels drets humans d'Europa..". Potser el periodista de La Vanguardia s'ha llegit alguna cosa més que el comunicat d'Europa Press. El curiós és que al peu d'aquest comunicat Europa Press indica que per a més informació cal dirigir-se a la web de Omnium Cultural, l'organització que presidia l'empresonat.  Una font gaire imparcial, cal dir.
Però si el que busco és la veritat per a això haig de localitzar l'informe original. Suposo que traduint el nom a l'anglès podré localitzar-lo fàcilment a la web de l'Assemblea Parlementaria del Consell d'Europa. Així és.
El títol és: "Committee on Legal Affairs and Human Rights: Situation of human rights defenders in Council of Europe"
Ho llegeixo íntegrament. I no és el mateix.
Aquest és l'únic paràgraf que esmenta a Cuixart en tot el llarg informe que revisa els casos en estudi dels "defensors de drets humans empresonats". Està en últim lloc d'aquest informe, com a nota final.
"35. A més, en relació amb Espanya, també m'he interessat per la situació i condicions d'empresonament de Jordi Cuixart, president de l'associació Omnium Cultural, fundada en 1961 sota la dictadura de Franco. Omnium Cultural és una associació que promou els drets civils i culturals a Catalunya. El Sr. Cuixart va ser detingut i posat en presó preventiva el 16 d'octubre de 2017 després dels fets relacionats amb el referèndum d'independència de Catalunya de l'1 d'octubre de 2017. Al setembre de 2019, el Tribunal Suprem el va condemnar per sedició a nou anys de presó en el judici de dotze catalans líders polítics i activistes socials. Segons els seus advocats, el judici va ser de caràcter polític i el senyor Cuixart no hauria d'haver estat jutjat pel Tribunal Suprem, que té jurisdicció per a jutjar a funcionaris electes i no a activistes de la societat civil com ell".
I això és tot. Certament el nom de Cuixart s'esmenta en un informe que parla de defensors dels drets humans ja que el condemnat presidia una organització que malgrat dedicar-se a l'activisme polític s'autodenomina "cultural" i afirmava reivindicar la cultura catalana (o si mes no una part d'ella). Però la resta del contingut esmentat en els articles d'Europa Press i La Vanguardia no existeix a l'informe. Volent ser ben pensat s'esmenta la paraula "represàlies", però vinculada amb algun dels altres empresonats i en alguna ocasió amb la condició general dels presos, però sense fer esment a Cuixart. L'afectació del Covid en les condicions de l'empresonament tampoc s'esmenta lligada al cas Cuixart, i no hi ha esment de cap intimidació envers ell, ni en tot l'informe apareixen les 23 hores diàries de tancament ni que sigui "l'únic defensor dels drets humans d'Europa en la llista". Ah i l'informe no dictamina que Cuixart hagi estat sotmès a un judici polític, sinó que la relatora es limita a fer constar l'opinió dels advocats de Cuixart.
Doncs ara sí que seré una mica mal pensat. Faré cas del consell d'Europa Press i visitaré la web de Omnium Cultural, l'organització independentista que presidia el pres. Aquí és on figura la cridanera frase "únic defensor dels drets humans d'Europa". Ara ja puc sospitar d'on ha tret La Vanguardia la informació que pretén fer creure que ve a l'informe. I els meus dubtes s'esvaeixen quan m'adono que en l'article en espanyol de La Vanguardia els paràgrafs de la web de Omnium s'han transcrit de forma tan descurada que no només són còpies literals, sinó que se'ls han quedat paraules en català sense traduir del text original, com "y pidió el alliberament" o "També se expresó el Alto Comisionado". Quina deixadesa.
Em pregunto què opinaria la relatora Alexandra Louis, qui segur té una preocupació real per la situació dels presos que considera que defensen els drets humans, si sabés no només la funció real de l'organització que dirigia Cuixart, sinó la manipulació que del seu informe fan les forces nacionalistes amb la inestimable col·laboració de mitjans com La Vanguardia, que trien amb mestratge un paràgraf d'aquí i un altre d'allà per a posar en la seva boca mitja veritat i mitja mentida.
Doncs jo sí que faré el que no ha fet La Vanguardia. Aquí us aporto l'enllaç a l'informe original del Consell d'Europa. És trist que digui el que diu, però no diu el que La Vanguardia diu que diu, si sabeu el que vull dir.
                   

Onda Layetana Noticies: Articles relacionats